Aurinkopuistohankkeet suunnittelusta toteutukseen
Aurinkopuisto on sähkövoimala, joka tuottaa 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Aurinkopuistot lisäävät energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta sekä vähentävät energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä. Tavoitteenamme on rakentaa Oulun seudulle 100 megawattia aurinkovoimaa lähivuosina.
Aurinkopuiston rakentamista edeltää pitkähkö prosessi, johon kuuluvat muun muassa maanhankinta, suunnittelu, luvitus ja erilaiset laskelmat. Jokainen näistä vaiheista on tärkeä hankkeen onnistumisen kannalta.
Suunnittelu
Aurinkopuistohanke alkaa sopivan sijoituspaikan etsimisellä. Alueen valintaan vaikuttaa mm. maaperä, maisema-arvot, alueen etäisyys sähköverkkoon, teihin ja asutukseen. Tässä vaiheessa tehdään lisäksi tarvittavia selvityksiä luvittamista varten.
Luvittaminen
Luvitusvaiheessa hankitaan kaikki tarvittavat viranomaisluvat aurinkopuiston rakentamiselle. Tässä vaiheessa myös varmistetaan, että suunnitelma täyttää kaikki lainsäädännön vaatimukset, mikä voi sisältää esimerkiksi ympäristövaikutusten arvioinnin. Vaihe sisältää myös naapurien kuulemisen.
Investointipäätös
Investointipäätöstä tehtäessä arvoidaan hankkeen kannattavuus ja toteutuskelpoisuus. Tämän jälkeen tehdään lopullinen rakentamispäätös.
Rakentaminen
Rakennusprojekti alkaa maatöillä, joihin voi kuulua esimerkiksi maan tasoitustöitä tai isojen kivien poistamista. Kun maatyöt ovat valmiit, maahan upotetaan topat aurinkopaneelien telineitä varten. Telineet kiinnitetään tolppiin ja suunnataan optimaalisesti aurinkoon nähden. Telineiden kiinnityksen jälkeen alkaa varsinainen aurinkopaneelien asentaminen.
Samanaikaisesti paalutuksen ja telineiden asennuksen kanssa rakennetaan myös voimalinja, joka yhdistää aurinkopuiston valtakunnan sähköverkkoon. Lisäksi asennetaan muuntamot ja invertterit, jotka muuntavat aurinkopaneeleista saadun tasavirran vaihtovirraksi. Lopuksi aurinkopuisto kytketään sähköverkkoon ja varmistetaan, että kaikki järjestelmän osat toimivat oikein ja energiaa voidaan turvallisesti siirtää sähköverkkoon.
Käyttö
Aurinkopuistojen käyttöikä on vähintään 30 vuotta, jonka aikana ne tuottavat paikallista, uusiutuvaa energiaa ympäristöystävällisesti. Käytön aikana aurinkopuistot vaativat vain vähäistä huoltoa, kuten aluskasvillisuuden poistoa ja järjestelmän tarkastuksia. Ensimmäiset puistomme valmistuvat vuoden 2024 lopussa ja alkavat tuottaa sähköä vuonna 2025.
Mitä puistolle tapahtuu käyttöiän päätyttyä?
Tuotantovaiheen loputtua puisto puretaan. Paneelit kierrätetään EU:n SER-direktiivin mukaisesti ja kierrätysmaksusta vastaavat paneelien valmistajat. Maksu on siis hoidettu jo siinä vaiheessa, kun paneelit asennetaan paikalleen. Muutoin aurinkovoimala koostuu materiaaleista, joilla on hyvä jälleenmyyntiarvo, kuten teräksestä ja alumiinista.